EN

A  Nők a Technológiában és Innovációban Fórum (Women in Innovation & Technology Forum) megeszervezésével csatlakoztunk ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, melynek elindítója az ENSZ női tagozata és célja a nők és a lányok karrierjének hatékony támogatása, illetve felgyorsítása az innovációban, a technológiában és a vállalkozói szférában. Ezzel is támogatva az ENSZ 2030-re előirányzott Globális Céljait a fenntartható fejlődés jegyében.

 

A Budapesti Corvinus Egyetem december 5-én tartott rendezvényen vezető vállalatok képviselői a nagyközönséggel együtt próbált válaszokat keresni arra a kérdésre,  hogy miként lehetne az innovációt, a technológiai- és a vállalkozói fejlődést kihasználni a nemek közötti egyenlőség előmozdítása és a nők globális szintű gazdasági felemelkedésének előmozdítása érdekében.

A NaTE, a Corvinus Egyetem és az SAP Magyarország köszöntője utána  a vendégek meghallgatták vezető vállalatok, vállalkozások vezető beosztású képviselőinek gondolatébresztő beszédét, akik szakmai vagy magánéletükből hozott jó példákkal, eredményeikkel igyekeztek inspirálni a közönséget. Grósz Judit, a Microsoft marketing- és operatív igazgatója, indította az előadásokat olyan személyes tapasztalatok megosztásával, amit önmaga is átélt, mint magas pozícióban lévő nő egy multinacionális vállalatnál. Ugyancsak beszélt a Microsoft nemek közötti egyenlőség előmozdításáról szóló irányelveiről. Az előadásokat Szandrocha Kamilla, a Virgo Ventures Technológiai Inkubátor alapítója folytatta. Kamilla 2011-ben indította el tanácsadó cégét, hogy  segítse a befektetőket Magyarországon, illetve két inkubátor veztőségében is dolgozik startup-ok támogatásán. Mesélt arról, hogyan épített önálló céget, és vállalkozói tanácsokat is adott a vendégeknek. A vitaindító beszédeket Szalay Péter, az IBM ügyvezető igazgatója zárta. Bemutatta, hogy az IBM hogyan járul hozzá a nők ösztönzéséhez az IT területeken.

Rövid kávészünet után a fórum egy 2 órás workshoppal folytatódott, átadtuk a résztvevőknek a porondot. Célunk volt, hogy az Appreciative Inquiry (AI) módszertana alkalmazásával ne a már jól ismert problémákat tárgyaljuk újra, hanem kreatív ötleteket és innovatív megoldásokat generáljunk, amelyek a résztvevőket a munkahelyen, de akár az élet több területén is sikeresen segíthetik a nemi esélyegyenlőséget célzó törekvéseiben.

A workshopon 11 különböző témát, dolgoztak fel a részvevők. Minden téma asztalgazdájának rövid bemutatkozása és üzenetei a vendégek regisztrációjakor megosztásra került, így mindenki a számára legizgalmasabb asztaltársasághoz csatlakozhatott.

Asztalgazdák és témáik:

1) A nők karrierlehetőségei a tudomány, technológia és innováció területén:

Balassa Beatrix, Felhő szolgáltatási és operációs igazgató, EMEA régió (Európa, Közel Kelet és Afrika) SAP, HCM, dr. Nagy Beáta, Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének igazgatója, a Társadalmi Nem- és Kultúrakutató Központ társigazgatója;

2) Gyermekvállalás után újra vissza a munkába: Hogyan tudjuk bátorítani és kreatív megoldásokkal segíteni a nők munkába való visszatérését gyermekük születése után?

Klementz Kata, alapító, Loffice

3) Rugalmas munkaidő, home office, gyerekkel a munkahelyen: Mit tehetünk azért, hogy a nők is megtalálják minden életszakaszban azt a munkát, amire szükségük van?

Paál Laura, európai informatikai igazgató, GE Global Operations

4) A nők szakmai fejlődését támogató formális és informális hálózatok: Lehetőségek a munkahelyen és azon túl.

dr. Zolnay Judit, vezérigazgató, Metlife

5) Támogató intézmények: Nők a nőkért hálózatok a munkahelyen és azon túl.

Szabó Anikó, Egyenlítő Alapítvány

Bors Anita, Effemine Egyesület

6) A nők esélyegyenlősége a fiúkkal kezdődik? A férfiak szerepe a nemek közti esélyegyenlőségben. A női esélyegyenlőség nemi kérdés?

Juvancz Beáta, ügyvezető Igazgató, Morgan Stanley Finance

Szalay Péter, ügyvezető igazgató, IBM

7) Win-win helyzetek a nemek közti egyenlőségben. Mit teszünk az egyenjogúságért a mindennapokban?

div[e]it, Czapari Dóri, Körössy Daniella és Kádár Szilvi

Orosz Györgyi, Hősök Tere Kezdeményezés, CEO

8) Nők, lányok érdeklődésének a felkeltése a STEM (tudomány, technológia, mérnöki tudományok, matematika) területek iránt.

Szigeti Fanni és Hódosy Lucia, NaTE

9) Vállalkozni nőként! Hogyan keltsük fel a fiatal lányok érdeklődését a vállalkozás irányába? Segítene ebben a női start-up-erek támogatása?

Szandrocha Kamilla, Aquincum Inkubátor Magyarország

10) Vállalkozni nőként! Vállalkozói kedv felkeltése: Hogyan keltsük fel a fiatal lányok érdeklődését a vállalkozás irányába? A vállalkozói készségeiket fejlesszük-e már fiatal, iskolás korban?

Szendrő Veronika és Török Tünde, My Museum – digitális művészeti galéria

Horváth Andrea, Geek Club

11) Általános vita – Hol van több lehetősége a nőknek: Vállalkozzak vagy vállalatnál dolgozzak?

Dessislava Dimitrova, Ügyvezető, Alphasonic Kft.

Szekeres Bettina és Szabó Réka, SAP Early Talent Csapat

A kerekasztal megbeszélések során a résztvevők ötleteket készítettek a témákkal kapcsolatos megoldásokról , majd javaslatokat terjesztettek elő. A legjobb ötletek megszavazása után új asztalcsoportok alakultak, így együtt dolgozhattak ki egy-egy részletesebb javaslatot.

        

A rendezvény a hálózatépítő vendéglátással zárult, ahol a finom falatokat a Mártogatós biztosította.

Photocredit: SAP Hungary

Megosztás:

© 2024 Nők a Tudományban Egyesület | Minden jog fenntartva.