EN

A NaTE már évek óta dolgozik azon, hogy minél több középiskolás lány érdeklődését keltse fel a mérnöki, természettudományos és informatikai pályák iránt. E törekvés szerves részeként valósul meg évröl évre a Nagyköveti nyári tábor.

Az idei táborunkat már hagyományosan az ország első digitális közösségi alkotóműhelyével, a Makerspace.hu bevonásával, telephelyükön a Grundon tartottuk. Napközben a lányok “makerkedtek”, próbáltak megfelelni az idei kihívásnak “Árkádiában” és kiállták a próbát! Este kertmozizás, science meetup és csillagles volt a közös program.

A makerspace program:

Árkádia egy képzeletbeli hely, egy utópia ahol a természet és ember harmóniában él, ahol az érintetlen természet képes a megújulásra. Árkádia 2.0 egy mesterséges paradicsom lesz, ahol a természet és robotika találkozik, hogy új lehetőséget teremtsen a világnak.

A három nap alatt azt vizsgálták meg a résztvevők, hogy egy komoly mérnöki építés eredménye képes-e olyan helyeken Árkádiát létrehozni, ahol amúgy nincs esélye a természetnek.

Képzeljünk el egy szuper vírust. Ezúttal nem a világ lakosságának 65%-át veszélyezteti a vírus, nem új pestis vagy szuper aids, hanem egy olyan kór, amely az általunk ismert haszonnövények mindegyikét kiirtja.
Ez alkalommal olyan berendezéseket építettünk, amely ott használható, ahol rossz minőségű a termőföld, vagy nincs. Nagyvárosok, lakások, egyéb kihasználatlan helyek, amelyekről nem is tudunk. Nem csak a rendszert kellett megépíteni, hanem ki kellett találni azt a helyzetet, amelyben ez a rendszer a képzeletbeli járvány után az újrakezdés lehetőségét adja.

A résztvevők remekül megoldották a feladatot. A csapatok a tábor záróakkordjaként be is mutatták a kreatív megoldásokat, amit a szervezők nagy lelkesedéssel fogadtak. 

Biztosan visszatérünk még!

Megosztás:

© 2024 Nők a Tudományban Egyesület | Minden jog fenntartva.