EN

Nagykövetek mesélnek arról, nekik mi az eddigi STEM sztorijuk, hova vezet, és miért fontos nekik is a Lányok Napja!

Sziasztok!
Kasnya Csilla vagyok, a Nők a Tudományban Egyesület egyik székesfehérvári nagykövete.
Már kiskoromban is érdekelt a matematika ezért, már az első osztályt is egy matekos suliban kezdtem. 8.-os koromban mentem el először Lányok Napjára az IBM-hez Székesfehérváron. Két barátnőm is eljött velem és nagyon élveztük az összes programot. Körbevezettek minket az épületben megmutatva az egyes részlegeket, aztán volt egy kerekasztal beszélgetés, amin az ott dolgozó nők és férfiak egy részének kérdéseket tehettünk fel a szakmájukkal és az IBM-mel kapcsolatban.
Még abban az évben részt vettem a NaTE által rendezett Shadowing programon mely keretében az Innoskart-hoz látogattam el. Ennek a programsorozatnak köszönhetően jelentkeztem nagykövetnek.
Ezek után 9.-ben már az elsők közt jelentkeztem Lányok Napjára, és a Nemesys Games-hez mentem az egyik barátnőmmel együtt. Megismertük a játékkészítés folyamatát, kipróbálhattuk a VR szemüveget, autóversenyezhettünk és a számítógépes rajzolásba is belekóstolhattunk.
Tavaly a Holografikánál voltam Lányok Napján. Az is egy szuperizgi nap volt, a világ egyik legmodernebb hologram készítő programjaival ismerkedhettünk meg.
Mindegyik helyen, azonos érdeklődésű nagyon kedves lányokkal ismerkedtem meg, és még nagyon fincsi ellátást is kaptunk a nap folyamán, valamint a program végén egy névre szóló oklevelet (ami az igazolás is) és menő promóciós cuccokat is kaptunk.
Én már idén is jelentkeztem a Lányok Napjára, ami április 26-án, csütörtökön lesz megrendezve. Remélem minél többen kedvet kaptatok ahhoz, hogy el gyertek. Hívjátok a barátnőiteket és jelentkezzetek gyorsan, mert a férőhelyek száma korlátozott.

Forczek Bianka, gimnazista a székesfehérvári Tóparti Gimnáziumban

Rácz Bianka, NaTE Nagykövet, BME VIK másodéves hallgató

Már kiskoromtól kezdve elengedhetetlen volt számomra a számítógépezés. Kezdetben csak a különböző játékokkal játszottam rajta, majd később mikor a nagymamám leselejtezte az ő régi gépét, kíváncsian szedtem szét a legkisebb darabokra azt, hogy rájöjjek hogyan is működik az egész. Végül úgy hozta a sors, hogy egy olasz-magyar kéttannyelvű gimnáziumba jártam, és a számítógépek iránti lelkesedésem egy kicsit alábbhagyott.
Majd mikor eljött az utolsó előtti év, osztálytársaimmal elkezdtünk nyílt napokra járni. Matekból mindig is jó voltam, így logikusnak tűnt az az ötlet, hogy valamilyen közgazdász szakmában helyezkedjek el. Egyik nap, amikor a tanári előtt ácsorogtam, megláttam egy kis fekete-fehér plakátot: pár hét múlva áprilisban lesz egy Lányok Napja nevű program, amelyen nekünk, középiskolás lányoknak megmutatják a természettudományos és technológiai munkák adta lehetőségeket. Ahogy hazaértem, már jelentkeztem is a Google-höz.
Itt megismerkedtünk a Google újdonságaival, körbevezettek minket a budapesti irodában, egy személyiség teszt alkalmazást készítettünk Androidra. Az egész nap nagyon jó hangulatban telt, rengeteg új élménnyel gazdagodtunk. Nem számított, hogy honnan jöttél, hogy emelt informatikát tanulsz vagy éppen teljesen kezdő vagy. Csak az számított, hogy itt vagy és érdekel téged ez az egész.
Körülbelül egy évvel később jelentkeztem a Nők a Tudományban Egyesületbe középiskolás nagykövetnek, ahová fel is vettek! Azóta is tagja vagyok a nagyköveti hálózatnak, és aktívan részt veszek a programjaikon. Most másodéves vagyok a BME mérnökinformatikus szakán, és nagyon érdekelnek a mesterséges intelligenciával és a big data-val kapcsolatos dolgok.
Idén április 26-án lesz a Lányok Napja, én az IBM-hez jelentkeztem. Legyen neked is STEM jövőd!

László Laura, aki autószerelőnek tanul a Széksfehérvári Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban.

Südi Bea, BME VIK elsőéves hallgató

Sziasztok,
Südi Bea vagyok, a BME-én első éves mérnökinformatikus hallgató. Már kis koromtól kezdve érdekelt az informatika, és már gimisként elkezdtem foglalkozni a programozással. Nagyon nagy hatással volt rám a NaTE, és az hogy nagykövetként rengeteg érdekes emberrel találkozhatok, és a Lányok Napja segítségével beleláthattam kicsit a programozók életébe, illetve a Skool, ahol önkéntes mentorként viszonozhatom azt a sok segítséget, amit tőlük kaptam/kapok.
Nekem nincs kifejezetten kedvenc Lányok Napjás emlékem, mindegyiket egyformán nagyon szerettem, mert tök sok új dolgot láttam/tanulhattam mindenhol, és ez nagyon sokat segít abban, hogy hogyan is tervezzem a jövőmet.
Gyere el te is az idei Lányok Napjára, hogy megbizonyosodj róla, Neked is van STEM jövőd!

Vas Alexa, az esztergomi Dobó Katalin Gimnáziumvégzőse.

Varga Eszti, Szerb Antal Gimnáziumban tizenegyedikes

Megosztás:

© 2024 Nők a Tudományban Egyesület | Minden jog fenntartva.