“Minden lány megérdemli, hogy részt vegyen annak a technológiának a kifejlesztésében, ami megváltoztatja a világunkat és annak vezetőit.”

– Malala Yousafzai, Nobel-békedíjas aktivista

A NaTE sztori

A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület 2008-ban, mindössze 10 kutatónővel indult el. Magyarországon egyedülálló módon azért kezdtünk el dolgozni, hogy a tudomány és a technológia területén mindkét nem tudását egyformán elismerjék. Egy olyan világot képzelünk el, ahol csak a valódi szakmai kompetencia számít, és az elismerés nem nemhez kötött.

Kezdetben azoknak a nőknek biztosítottunk fórumot, akik már valamilyen tudományos területen dolgoztak és rendelkeztek tapasztalattal, majd szép lassan elkezdtünk nyitni a fiatalok felé is. Így jött létre 2012-ben a Lányok Napja, amit számos másik kezdeményezés követett a Shadowing programoktól a SCIndikátoron át a Smartizig.

Több mint tíz éve dolgozunk azon, hogy támogassuk a nőket és a lányokat a tudományos és technológiai pályán való érvényesülésben. Növekedésünk szinte álomszerű volt: ma már többezer fiatalnak és felnőttnek segítettünk soha nem múló lelkesedéssel, örömmel és persze szakmaisággal.

Víziónk

Olyan világban szeretnénk élni, amely mindkét nem tudását egyformán elismeri és integrálja a társadalmi és technológiai innováció folyamataiban.

Missziónk

Ritkán ábrándoznak a lányok arról, hogy informatikusok, fizikusok vagy űrkutatók legyenek, pedig érdemes nagyot álmodni, ugye? Ebben segít a NaTE: a tudomány, a technológia, a matematika és a mérnöki pálya végtelenül szép és izgalmas – szeretnénk elérni, hogy az ebben rejlő óriási lehetőséget a fiatal lányok is észrevegyék. Tele van a világ lehengerlő női történetekkel, nekünk pedig az a dolgunk, hogy ezeket megmutassuk a következő generációnak.

Olyan világban szeretnénk élni…

  • amelyben evidencia, hogy a nők és a férfiak ugyanolyan értékes képességekkel rendelkeznek,
  • ahol a nők kihívást jelentő és érdekes feladatokkal teljesedhetnek ki szakmailag, miközben megtalálják az egyensúlyt a munka és a magánélet között,
  • ahol a nők biztosak lehetnek benne, hogy a sikerük a képességeiken, tudásukon, ötleteiken és szorgalmukon múlik,
  • amelyben a fiatal lányok már az iskolában tapasztalják a világ tágasságát, nem másnak akarnak megfelelni, hanem saját maguknak,
  • amelyben a munkáltatók is felelősséget éreznek és vállalnak abban, hogy a fiatalok perspektíváját szélesítsék,
  • ahol a nemzetközi sajtó Magyarország tudományos és innovációs területeken elért eredményeitől hangos.

Mit tehetsz Te?

Kik vagyunk?

Minden lány megérdemli, hogy részt vegyen a körülöttünk zakatoló világ alakításában, fejlesztésében, jobbá tételében.

A NaTE-nál azon dolgozunk, hogy mindehhez eszközöket és lehetőségeket adjunk a lányok kezébe. Határozott célunk, hogy a fiatalok bátran és magabiztosan induljanak el a STEM (természettudományok, technológia, mérnöki tudományok, matematika) területek irányába.

Női példaképek bemutatásával, folyamatos közösségépítéssel, mentorálással és szakirányú foglalkozásokkal segítjük őket ezen az úton. Fontosnak tartjuk, hogy ne a társadalmi vagy családi elvárásokat követve, hanem a saját tapasztalataik és élményeik alapján hozzák meg a döntést: merre tanulnak tovább.

Tevékenységünk a kutatási munkától a kreatív eseményszervezésen át a tudománykommunikációig terjed, ami elképzelhetetlen lenne partnereink nélkül.

A csapat

Szorgalmas csapatunk azon dolgozik, hogy minél szélesebb közönséget elérhessünk.


ISMERD MEG CSAPATUNKAT!

Partnereink

Partneri és adományozói hálózatunk teszi lehetővé, hogy hatással legyünk a változásra.


ISMERD MEG PARTNEREINKET!

Átláthatóság

Hosszú távon gondolkodunk, hiszen a céljainkat és álmainkat csak így tudjuk megvalósítani. Ehhez elengedhetetlen az átlátható, stabil működés – szakmailag és pénzügyileg egyaránt. Hisszük, hogy ez garancia arra, hogy tagjaink, diákjaink, önkénteseink és támogatóink is bízni tudjanak bennünk és a hitelességünkben.

Mivel adományokból, pályázatok útján elnyert támogatásokból működünk, kiemelten fontos számunkra, hogy minden forinttal el tudjunk számolni. Éves mérlegeinkben elolvashatod, milyen programokat valósítottunk meg és hogyan gazdálkodtunk. Hálásak vagyunk támogatóinknak és a velünk együttműködő szakmai szervezeteknek, akikről röviden olvashattok beszámolóinkban is.

A Nők a Tudományban Egyesület a törvényi kötelezettségnek eleget téve 2017 novemberében bejelentette a Cégbíróságon, hogy külföldről támogatott civil szervezet. Büszkék vagyunk rá, hogy itthon és külföldön egyaránt elismerik a munkánkat.

MIT TEHETSZ TE?

Egyesületi dokumentumok, általános adatok

Általános adatok

Az Egyesület székhelye: 1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29-33.
Az Egyesület postacíme: 1502 Budapest, 112. Posta Pf. 37.
Az Egyesület nyilvántartási száma: Fővárosi Törvényszék 01-02-0013192
Az Egyesület adószáma: 18133844-2-43
Az Egyesület bankszámlaszáma: OTP Bank 11711041-29920952
IBAN: HU 55 1171 1041 2992 0952 0000 0000
SWIFT: OTPVHUHB

Az egyesület dokumentumai

Nemzetközi projektek