EN

Rami 2019. tavaszán csatlakozott az Egyesület Nagyköveti hálózatához, így a nyári táborban is részt vehetett, ahol a STEM területekhez közel álló szakmák, karrierutak, izgalmas és reális lehetőségekek bemutatása mellett a lányok különféle “soft-skill” tréningeken is fejlesztik készségeiket. 

2 évvel ezelőtt kezdődött, mikor a Hamvas Béla Gimnáziumban a „Csodák a Hamvasban” című versenyen bemutattam a vízgőz – modellemet. A verseny utáni napon megkeresett Szamper Aranka tanárnő, aki zsűritag volt a versenyen, és azt ajánlotta, hogy jelentkezzek a Nők a Tudományban Egyesület (NATE) diák nagykövetének, mert látta bennem az elhivatottságot és a fantáziát. Másnap jelentkeztem is, és pár nap után megkaptam a visszajelzést, hogy felvettek nagykövetnek.

A nyári szünet elején kaptam egy e-mailt a NaTE-tól a nagyköveti táborban való részvételi lehetőségről. Nagy örömmel meséltem el Szamper Aranka tanárnőnek, hogy a felhívás érdekes programokat ígért, ezért jelentkeztem a nyári táborra. 

Felvettem a kapcsolatot az Egyesület egyik vezetőjével, akitől pontos tájékoztatást kaptam mindenről, többek között a budapesti Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házához való eljutásról.

Elérkezett végre az a reggel, amikor elindulhattam a táborba, amit a jelentkezés óta nagyon izgatottan vártam. Sikeresen megérkeztem a Zipernowsky Házba, ahol találkoztam az ország minden tájáról érkező nagykövet társaimmal. Nagyon barátságosan fogadtak bennünket. Miután mindenki megérkezett, egy közös reggelivel nyitottuk a tábort. Első programunk Kraszkó Zitával volt, aki a Hepp Színháztól érkezett, és minket is belevont a rögtönzés rejtelmeibe. Egy kis idő után igazi dumaszínházban éreztük magunkat. Az első program végeztével környezettudatos dobozokban megérkezett az ebédünk. Miután mindenki jóllakott és pihent is egy kicsit, elindultunk az ELTÉ-re, ahol a „Matematika a játékokban” című előadást hallgattuk meg. Megismerkedtünk a gordiuszi csomóval és a topológia rejtelmeivel. Az előadás végeztével visszaindultunk a Zipernowsky Házba, ahol Füzes Nóri pszichológussal beszélgettünk a sikerről. Vacsora után előkészültünk a közös mozgáshoz. Besötétítettük a házat, gyertyákat gyújtottunk és kellemes zenét hallgattunk a jógázáshoz. Ezek után elindultunk elfoglalni a szállásunkat. A szobák ablakaiból csodálatos városi képek tárultak elénk. Kipakolás után beszélgettünk, viccelődtünk, csak aztán mentünk aludni.

   Másnap reggel az EPAM-ban IT-reggelivel indult a nap. Az EPAM három dolgozója tartott előadásokat az informatikával kapcsolatban. Szemléltetésül egy ruhavásárlás példáját vették: mi motiválhatja, frusztrálhatja az embereket vásárlás közben, és milyen műveletek, csatornák vannak a ruhák világában.

Ezek után elindultunk a Zipibe ebédelni, majd indult a vitajáték „A vita nem játék” címmel. Ennek során játékos formában megtanulhattuk, hogy mit lehet és mit nem egy vitában mondani, továbbá megtapasztalhattuk az erős érveket a gyengékkel szemben.

A második nap végén a Nemesys Games csapat megalakulásának történetét és játékait ismerhettük meg. A csoport egy női tagja példát mutatott nekünk arra, hogy egy nő is megállhatja a helyét a férfiak között az informatika világában.

A bemutatók után hátramentünk a kertbe egy közös grillpartyra. Eközben akinek kedve volt, az biliárdozhatott, pingpongozhatott.

 Visszamentünk a szállásra, és azokkal, akik még nem voltak fáradtak nyakunkba vettük a várost, és sétáltunk a Duna-parton.

Következő nap reggeli után kissé fáradtan, de annál nagyobb lelkesedéssel indultunk el a Sas-hegyi Látogatóközpontba, amit egy túravezető kíséretében néztünk meg. Egyedülálló növényzet, ámulatba ejtő pillangók és gyíkok, továbbá csodálatos városkép tárult a szemünk elé. Ezek után érkezett hozzánk egy előadó, aki a környezettudatos életmódról tartott előadást, mert nem csak a digitális jövőre kell készülnünk.

Az interaktív előadás során megosztottuk egymással véleményünket és gondolatainkat a környezettudatosságról. Ha már itt tartottunk, egészséges ebédünket környezettudatos dobozból a szabadban fogyasztottuk el!

Ebéd után elindultunk a Makerspace-hez, ahol a „zöld mérnökök” tartottak nekünk előadást. Nagyon érdekes volt, ahogy a környezet elemeit bevonták a tudományba. Összefont levelek kis kockái nyomásra különböző hangot adtak ki, persze az igazi szövetek mellett, amik nemcsak hangot, hanem színt is tudtak változtatni. Megismerkedhettünk az ún. „puha kapcsoló” titkával, amit a ruhákban szoktak használni, és mindenki készíthetett is egyet. A hosszas, különböző elkészítési folyamatok egymásutánja végül sikert hozott, miközben megismerkedhettünk a 3D-nyomtatóval és a nyomtatásokkal.

Később visszamentünk a Zipibe, ahol búcsúestet tartottunk, melyen a régebbi Nagykövetek is jelen voltak. Sokat beszélgettünk egymással. Aki akart, táncolt és csipegethetett a rágcsás asztalról, illetve ehetett a finom STEM-tortából.

Ezek után csapatokba rendeződtünk, elkezdődött a Csillagász est Andris vezetésével. Ő elég vicces és érdekes kérdéseket tartalmazó kérdőíveket hozott nekünk, melyeket diavetítés keretében mutatott be. A kérdésekre elég nehéz volt megtalálni a jó választ.

Az est további része a szórakozásé volt. Miután mindenki kellemesen elfáradt, visszatértünk a szállásra, ahol még sajnos várt minket a csomagjaink összepakolása. Másnap reggeli után kijelentkeztünk a szállásról, elbúcsúztunk egymástól, és mindenki hazafele vette útját.

A tábor nagyon tanulságos, élményekben gazdag volt. A programokat színesnek, változatosnak, az érdeklődési körünknek megfelelőnek éreztük.

Végig nagyon jól éreztük magunkat, és sohasem unatkoztunk, mert a vezetőink mindig gondoskodtak a folyamatos programokról és a jó hangulatról. Ennél jobb táborvezetőket nem is kívánhattunk volna magunknak! Barátságosak, kedvesek és segítőkészek voltak. Persze a jó hangulathoz, jó csapat is kellett. Ez is megvolt – úgy érzem, hogy életre szóló barátságokat kötöttem. Örülök, hogy ezeket az élményeket ilyen emberekkel élhettem át! Remélem, hogy jövőre újra találkozom mindenkivel – beleértve a legjobb táborvezetőket, és persze az új tagokat is!
Már alig várom a következő tábort!!!

Füri Ramóna, 12. A osztály
Hamvas Béla Gimnázium, Oroszlány

Megosztás:

© 2024 Nők a Tudományban Egyesület | Minden jog fenntartva.