EN

A Nők a Tudományban Egyesület a természettudományok iránt érdeklődő nagykövetei 2016. első félévében izgalmas programokban vehettek részt. A programok célja az volt, hogy a résztvevő lányokat olyan tudással vértezzük fel, azon készségeit fejlesszük, amely az iskolarendszerben nem szerezhető meg, de a tudományos pályán mégis elengedhetetlen. Emellett kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a női esélyegyenlőség ügyét majdani pályájuk során hitelesen képviseljék.

Közel hat hónap alatt a résztvevők olyan programban vehettek részt, amely közvetlenül hozzájárul ahhoz, hogy minél jobb egyetemekre jelentkezhessenek, ösztöndíjakra, később kutatóintézményekbe pályázhassanak. Megismerkedhettek a professzionális célú közösségi média használatával, blogépítés vagy “storytelling” (én történet mindenkiről) módszerrel. A Lányok Napja program során technológiai cégek vagy kutatóintézetek meglátogatásával a lányok valós képet kaptak arról, milyen technológiai területeken tudnak elhelyezkedni és ehhez milyen készségek szükségesek. Találkozás példaképekkel foglalkozás keretében olyan technológiai területeken dolgozó hölgyeket ismerhettek meg, akik nagyon komolyan inspirálták őket. Ezen alkalmak másik eredménye, hogy a lányok jobban megértették az esélyteremtés társadalmi hátterét és jelentőségét, érzékennyé váltak a sztereotípiákat előidéző helyzetekre.  A makerspace.hu alkotóműhely telephelyén tartott háromnapos tábor során a robotika, programozás és a 3D nyomtatás rejtelmeivel ismerkedhettek, ami elengedhetetlen lesz a jövő szakmáit illetően. Az itt eltöltött három nap remek alkalom volt a csapatépítésre is. Kicsit belekóstolhattak abba, hogy kell hatékonyan csapatként együttműködni.

Ezen félév során megvalósult program legnagyobb eredménye, hogy a lányok megerősítést kaptak érdeklődésüket és továbbtanulási terveiket illetően, mialatt nyitottabbak lettek addig számukra nem annyira ismeret területek és egymás irányába is.

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, az NTP-MTTD-15-0141 számon nyilvántartásba vett “Tehetséges középiskolás lányok tudományos, műszaki pályán való érvényesülésének támogatása” című pályázat keretében valósult meg, az NTP, az EMMI és az EMET támogatásával.

Megosztás:

© 2024 Nők a Tudományban Egyesület | Minden jog fenntartva.