EN

2016 szeptember 30-án, a Kutatók Éjszakáján Nagykövetek bevonásával a Zipernowsky Galériába vártuk az érdeklődőket.

A NaTE programjának a középpontjában az ENSZ “Millennium Project”-je által megfogalmazott 15 globális kihívás állt, amelyek meghatározzák az emberiség jövőjét. Az eseményre látogatók személyesen ismerkedhettek meg tudományos területen dolgozó kutatónőkkel, mérnöknőkkel és a pályájuk előtt álló fiatal diáklányokkal, akik reményeink szerint inspirálóak lehetnek a jövő generációja számára.

A kihívásokkal a résztvevők egy-egy állomáson játékos formában, olykor agytornára késztető formában találkozhattak és adtak rá választ a feladatmegoldásokon keresztül. Az állomásgazdák egyrészt a NaTE lelkes középiskolás, egyetemista nagykövetei, másrészt olyan aktív kutatónők, mérnöknők, IT-szakemberek voltak, akik kiemelkedő teljesítményt mutatnak fel szakterületükön, és aktív részesei a hazai tudományos életnek, emellett örömmel vesznek részt a természettudományos és műszaki pályák népszerűsítésében a fiatal lányok körében, így inspirálva környezetüket, példát mutatva a fiataloknak.

Intelligensen behálózva

Az IT szolgáltatások a gazdaság, a társadalom és a magánélet színterén napi szinten jelen vannak. Az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák egyre jelentősebben járulnak hozzá az emberek életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához.

Az állomás gazdái: Bálint Karola, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, NaTE Nagykövet, Intel International Science and Engineering Fair verseny különdíjasa. A nyertes ShopMap alkalmazását mutatta be a helyszínre látogatóknak.
Google Ground – A Google, mint a világ egyik leginnovatívabb tech cége az érdeklődőket egy virtuális sétára invitálta a jövőbe. Kipróbálhatták a Cardboardot, a Google úttörő innovációval.

Tiszta vizet a pohárba

Az ivóvízhiány az a világméretű jelenség, amikor az emberi társadalom édesvíz-igénye meghaladja a rendelkezésre álló mennyiséget. Egy ENSZ-jelentés szerint a világon hat emberből egynek nem jut tiszta ivóvíz, a Föld vízkészleteinek csupán 2%-a iható, öntözhető édesvíz. Az egész világon egyre jelentősebb az ivóvíz felhasználásának mennyisége. A vízhiányos országok lakossága – tanulmányok szerint – 2025-re az ezredfordulós közel fél milliárdról 3 milliárdra nőhet.

Az állomás gazdája: Dékány Lea, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium diákja, NaTE Nagykövet, XXI. Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás díjazottja, aki „A szőlő fás részeiben élősködő gombák spóraszórásának dinamikája” című pályaművével 2016. július 9–15. között Toulouse-ban megrendezésre kerülő, 11th MILSET Expo-Sciences Europe (ESE 2016) nemzetközi diákalkotó fesztiválon képviselte Magyarországot. Feladat: A rendelkezésre álló eszközökkel tiszta vizet kell előállítani.

Az őssejtek mindennapjai

Hogyan lehet a fenyegető új és újból felszínre kerülő betegségeket és az immunrendszert támadó mikroorganizmusok hatását csökkenteni?

Az állomás gazdája: Király Szilvia, a Városmajori Gimnázium diákja, NaTE nagykövet, az Intel International Science and Engineering Fair verseny résztvevője, egy speciális, őssejtes daganat-terápiával vívta ki az elmúlt évben a figyelmet. „Gimisként engem az a tulajdonsága érdekelt az őssejteknek, hogy bármilyen sejttípussá tudnak átalakulni. Miért ne használhatnánk ki ezt a tulajdonságukat arra, hogy mondjuk ereket építsünk? Az én projektem dióhéjban arról szól, hogy edényben egy olyan érszerű vázat hozzak létre, amin gyógyszereket lehet tesztelni, akár személyre szabottan.” Az állomáson a látogatók kipróbálhatták a sejttenyésztés lépéseit, bepillanthattak az őssejtek mindennapjaiba.

Jó pap holtig tanul

Hogyan segíthet az oktatás, hogy az emberiség a kihívásokkal minél bölcsebben, tájékozottabban és felkészültebben álljon szemben?

Az állomás gazdái: Molnár Janka Sára, ELTE TTK fizikus hallgatója, NaTE Nagykövet és a TudÁShow. A TudÁShow célja, hogy bemutassa a fiataloknak, hogy a természettudományok lehetnek érdekesek és izgalmasak is. E célt érdekesebbnél érdekesebb videók elkészítésével kívánják elérni. A helyszínen élőben lehetett kipróbálni néhány izgalmas kísérletet illetve a green screen működését.

Südi Bea, a gödöllői Török Ignác Gimnázium diákja, NaTE Nagykövet. A Technovation versenyre készített applikációját mutatta be.

A titkok őrzése

Napjaink alulértékelt bűnözési formája a cyber bűnözés napról-napra fejlődő „iparága”, mely támadások pénzügyi és privát szféránkat egyaránt érinti. 

Az állomás gazdái: NetAcademia a WITSEC tagjaival – bevezették a látogatókat a titkosítás rejtelmeibe, és arról is beszélgettek, hogyan védekezhetünk az egyén szintjén is a kiberbűnözés ellen. 

A villámgyártás mestersége

A tudomány és a technika az elmúlt 150 évben drasztikusan fejlődött, megváltoztatva alapjaiban az emberiség életét. A változások egy része kedvezőtlen környezeti hatásokat eredményezett: a felelőtlen felhasználás következményeit éppen a tudomány és technika lehet képes új eljárások kidolgozásával orvosolni.

Az állomás gazdái: Borz Barbara sárospataki Árpád Vezér Gimnázium diákja, NaTE Nagykövet – Akiket egy kicsit is érdekelt az elektromosság és szeretett volna “villámokat” gyártani, az megnézhette a sárospataki ÁVG-sek bemutatóját a HomeMade Tesla-tekercsükkel.

Galéria

Megosztás:

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2024 Nők a Tudományban Egyesület | Minden jog fenntartva.