A Nők a Tudományban Egyesület 2015 október 17-én első ízben rendezte meg “Az Okosjövő Napját” Székesfehérvár fiataljai számára.

“Az Okosjövő Napjának” középpontjában az ENSZ “Millennium Project”-je által megfogalmazott 15 globális kihívás állt, amelyek alapjaiban határozzák meg az emberiség jövőjét. A kihívásokkal a fiatalok egy-egy állomáson játékos, olykor agytornára késztető formában találkozhattak. A feladatok megoldása a kis csapatok kezében volt, ám a hangsúly nem a versenyre, sokkal inkább az együttműködésre tevődött. Aki teljesítette az állomások feladatait, jutalmakat kapott.


okosjovo_napja_logo

Időpont: 2015. október 17. 

Helyszín: MKOSZ edző sportcsarnok és Lakeside Hotel (8800 Székesfehérvár , Ligetsor 2.)

Házigazda: Buda Marci (Petőfi Rádió)

A szórakoztató, ismeretterjesztő esemény célja az volt, hogy a ♀tervezem: Okosjövő lányoknak program részeként közelebb hozza a fiatalokhoz a műszaki- és természettudományokat, megmutatva, hogy azok korántsem száraz és unalmas dolgok. Bár a ♀tervezem alapvetően a lányoknak szól, de “Az Okosjövő Napjára” vártunk minden tizenéves székesfehérvári és környékbeli diákot!

A PROGRAMOKRÓL

–    9:30 – 14:00 A világ megmentése 

–    9:30 – 13:30 Felnőttmegőrző 

–  14:00 – 16:00 Találkozás  a jelenlévő cégekkel, szervezetekkel  

A világ megmentése  –  9:30 – 14:00

“Az Okosjövő Napjának” középpontjában most az ENSZ “Millennium Project”-je által megfogalmazott 15 globális kihívás állt, amelyek alapjaiban határozzák meg az emberiség jövőjét, amelyek:

– Fenntartható fejlődés és éghajlatváltozás

– Tiszta víz

– Népesség és erőforrások15Global Challenges

– Demokratizáció

– Globális előrejelzés és döntéshozatal

– Infokommunikációs eszközök globális terjedése

– Szegény-gazdag szakadék

– Egészségügy

– Oktatás és tanulás

– Béke és konfliktusok

– A nők helyzete

– Nemzetközi szervezett bűnözés

– Energia

– Tudomány és technológia

– Globális etika

A kihívásokhoz tartozó feladatok, melyeket csapatban kellett megoldani :)

Atomreaktor

Az atomenergia nem gyerekjáték! Illetve most talán mégis..? A résztvevők játékos formában érthetik meg az atomreaktor működését és szembesülhetnek veszélyeivel. “Katasztrófahelyzet fenyeget, az atomreaktor kritikus hőmérsékletre hevült! A grafitrudat perceken belül be kell juttatni a reaktor hűtőcellájába, hogy megelőzzük a bajt!”

A helyszín támogatója az Seacon Europe Kft. – az informatikai cég a Paksi Atomerőmű számára is fejlesztett biztonságtechnikai rendszereket.

Víztisztítás

Az ivóvízkészlettel való helyes gazdálkodás világszintű kihívás. De vajon hogyan lehetséges a legkülönfélébb szennyezett folyadékokból ivóvizet előállítani? Szigorúan ellenőrzött körülmények között ezt is ki lehet próbálni!

A helyszín támogatója a Grundfos, amely csúcsminőségű szivattyúkat fejleszt és gyárt, valamint a “Víz az Életért” programjával tiszta vízhez segíti az erre rászorulókat.

Hulladékkezelés

Az óriási mennyiségű szemét problémája senki számára nem ismeretlen. De mit tehetünk otthonainkban, hogy csökkentsük az ártalmakat? Vajon adott térfogatú pillepalack és aluminiumdoboz mekkorára nyomható össze?

A helyszín támogatója a CPS Company Kft., amely többek között pillepalackok gyártásával foglalkozik.

Kódjátszma

A kódolás és az informatikai képességek fontosságát ma már kevesen vonják kétségbe. Na de kódolt szöveget vakon gépelni??? Talán még James Bond kiszuperált kisbicskája is beletörne, de csapatmunkával ez sem lehetetlen!

A helyszín támogatója az IBM, amely a számítástechnika élvonalát jelenti a világban.

Testbeszéd

Tudjuk, hogy kommunikációnk 80%-át a testbeszéd jelenti, és pusztán 20%-át teszik ki hangok. De vajon mennyit értünk meg ebből a 80%-ból? Neves pantomimművészek testbeszédét kell megfejteniük a résztvevőknek.

A helyszín támogatója az Innoskart Klaszter – a klaszter feladata, hogy megfelelő kommunikációval hívjon életre céges együttműködéseket.

Emergency

Kivetített tervrajz alapján kell megépíteni egy szerkezetet, amellyel sérült társunkat tudjuk átvinni egy biztonságos helyre, hogy elláthassák sebeit. Vajon sikerül-e időben teljesíteni a feladatot?

A helyszín támogatója az Unicomp Kft.

Segélycsomag logisztika

Segélycsomagokat küldeni a válságövezetekbe: ez az alapvető humanitárius akciók egyike. De vajon ki gondol arra, hogyan lehet helyesen összeállítani egy szállítmányt? Az Okosjövő Napján ezt is ki lehet próbálni.

A helyszín támogatója az Alcoa, amely csúcsminőségű kerekeivel és társadalmi kezdeményezéseivel is sokat tesz a közlekedésbiztonságért.

Hídépítés

A hídépítés szimbolikus és gyakorlati értelemben is szép feladat. A hídépítő állomásnál a csapatoknak a rendelkezésre álló anyagok, eszközök segítségével kell minél nagyobb teherbírású hidat építeni megadott idő alatt. Az elkészült hídon Codie robot halad át, hogy ellenőrizze a teherbírását.

A helyszín támogatója a Codie – a kis hazai startupra a tengerentúlon is hamar felfigyeltek.

Biztonságos közlekedés

A közlekedésbiztonság nemcsak a technológián múlik, hanem a közlekedők viselkedésén is. Az ittas vezetés az egész világon tiltott, mégis rengeteg tragédiát okoz. A résztvevők most egy speciális szemüveg segítségével, józanul próbálhatják ki, milyen hatást gyakorol a koordinációra, ha megszegjük ezt az alapvető szabályt.

Tudományos kísérletek

Ritkán látható kísérletek, megfejtésre váró fizikai és kémiai trükkök várják a résztvevőket. Hogyan szúrjuk át a krumplin a szívószálat? Hogyan emeljük fel az 5 kg-os követ papírral? Hogy állítjuk meg az elszabadult tojást? De nem lőjük le az összes feladványt, a helyszínen derülnek ki az igazi extrák!

A helyszín támogatója az Óbudai Egyetem Alba Regia Kara, a természettudományok székesfehérvári fellegvára.

Mission: Impossible

A szervezett bűnözői csoportok a legmodernebb technológiákat használják fel sötét céljaik eléréséhez. Az ügynököknek lézerhálón keresztül kell kijutniuk a veszélyes komplexumból, társaik feladata pedig a biztonsági rendszer deaktiválása. Vajon sikerül-e nekik időben?

A helyszín támogatója a Videoton, amelynek alkatrészei a világ legkülönbözőbb csúcsminőségű konstrukcióiban megtalálhatók, így például a Ferrari autókban is.

Felnőttmegőrző  –  9:30 – 13:30

Előadások és workshopok szülőknek és tanároknak pszichológus és pedagógus vezetésével.

Hogyan lehet sikeres gyermeke műszaki-természettudományos területen (is)?

9:30 – 11:00 Akadályból siker: hogyan támogatható a fejlődő szemléletmód kialakítása

Ezen foglalkozás alkalmával a résztvevők helyzetgyakorlatok és interaktív előadás során megismerkedhettek sikerre vezető szemléletmóddal. Carol Dweck professzor immár magyarul is megjelent könyve, a Szemléletváltás: A siker új pszichológiája vázolta először, hogy hogyan változtathatja át a szemléletmódunk az akadályokat és kudarcokat a siker felé vezető erőforrássá. A műhelyfoglalkozás célja a szülők és tanárok segítő szerepének támogatása.

Néhány téma:

  • a két szemléletmód összehasonlítása esetpéldák megbeszélésével
  • profilkészítés
  • önismereti gyakorlat
  • szerepjáték: hogyan kommunikálható gyermekünk sikere és gyermekünk kudarca
  • helyzetgyakorlatok: napi szituációk a szemléletmód megerősítésére.

A beszélgetést Ferenczi Andrea Partners Hungary Alapítvány és Mediációs Központ vezetője vezette, Kukity Kriszta és Bacsó Flóra közreműködésével.

12:00 – 13:30 Megerősítés és kihívások: válaszok problémahelyzetekre

A második műhelyen a résztvevők olyan gyakorlatokat végezhettek el, amelyek egy-egy konkrét, a lányok STEM (műszaki-természettudományos) területek tanulásával kapcsolatos problématerületre kínál napi helyzetekben is jól alkalmazható megoldást. A lányok tanulásával kapcsolatos kutatások is számos olyan problématerületre világítanak rá, amelyeket néha banálisnak tűnő, néha szokatlanságuktól újszerű megoldásokkal a tanulás irányába lehet fordítani. A műhelyen néhány ilyen „trükköt” beszélünk meg, egymás között, kendőzetlenül.

Néhány téma:

  • hogyan osszunk dolgozatot
  • teljesítmény és értékelés: dicséret, szidás, vagy …?
  • hogyan kezeljük a versenyhelyzeteket
  • milyen feladattípusokat alkalmazzunk

A beszélgetést Réti Mónika, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet kutatója vezette.

Résztvevők

Alcoa Köfém, Ablakszerker, CPS Company, Grundfos, IBM, Innoskart Klaszter, Óbudai Egyetem, Seacon Europe, Unicomp, Videoton, Codie, Logiscool


A ♀tervezem program nem jöhetett volna létre az amerikai egyesült államokbeli AAUW szakmai szervezet és az Alcoa Alapítvány nagylelkű támogatása nélkül.

Nők a Tudományban Egyesület logo