Megtervezem: okosjövő lányoknak

megtervezem_logoA Nők a Tudományban Egyesület egy független szakértői csoporttal és az amerikai AAUW (American Association of University Women) szakmai szervezettel együttműködésben, az Alcoa Alapítvány támogatásával 2015 tavaszán új projektet indított el Székesfehérváron. A projekt célja, hogy olyan helyi együttműködés kialakulását segítse elő, amelynek révén a jövőben növekszik a STEM (természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és matematikához szorosan kapcsolódó) területen továbbtanuló és elhelyezkedő fiatal nők aránya.
Ennek érdekében a ♀tervezem – Okosjövő lányoknak projekt kampányt indított, amelynek során 2015-ben mintegy száz székesfehérvári, 7-11. évfolyamos  lány kapott lehetőséget arra, hogy helyii vállalatoknál, 2-3 fős csoportokban egy-egy napot, shadowing program keretében eltöltsön. Ezzel betekintést nyert az általa választott technológiai cég mindennapi működésébe, s gazdagodott gyakorlati ismeretekkel a helyi természettudományos pályák lehetőségeiről. A projekt shadowing szakaszának lezárásaként 2015. október 17-én első ízben került megrendezésre az “Okosjövő Napja” Székesfehérvár fiataljai számára. A szórakoztató, ismeretterjesztő esemény célja az volt, hogy a ♀tervezem: Okosjövő lányoknak program részeként közelebb hozza a fiatalokhoz a műszaki- és természettudományokat, megmutatva, hogy azok korántsem száraz és unalmas dolgok.

A program 2016 szeptemberében folytatódot. A helyi vállalatok  shadowing program keretében biztosítottak lehetőséget a fiatal lányok részére, hogy megismerhessék a helyi munkahelyeket, majd a novemberi őszi szünet során a résztvevők lehetőséget kaptak egy ingyenes Okosjövő táborban való részvételre, amelynek a lezárásaként rendeztük meg 2016. november 5-én az Okosjövő napját, ahova a tizenéves diákokat vártunk, fiúkat és lányokat egyaránt.

november 25-én megrendezésre kerülő gálán pedig szeretnénk bemutatni és a megünnepelni azokat, akik a legjobb pályamunkákat küldték be a shadowing során szerzett tapasztalataikról.

A lányoknak meghirdetett pályázat részleteiről itt  olvashatsz.

Idén itt szeretnénk díjazni azokat a tanárokat is, akik alkotó módon építik be a tanév során a shadowing tapasztalatokat az órákba. Jelentkezni majd szintén pályamunkákkal (1-2 oldalas óravázlat, órai képes, filmes dokumentáció) lehet.

A tanárok részére meghirdetett pályázatról bővebben itt  olvashatnak.

A program részeként a jövő év elején közös gondolkodásra hívjuk a vállalati szereplőket, a helyi politikai döntéshozókat, az iskolavezetőket és a pedagógusokat műhelykonferencia keretében.

Ütemterv 2016-ban

 

Utemterv_2016
A ♀tervezem program nem jöhetett volna létre az amerikai egyesült államokbeli AAUW szakmai szervezet és az Alcoa Alapítvány nagylelkű támogatása nélkül.