EN

Egy héten át 40 cseh, lengyel, szlovák és magyar középiskolás lány arra vállalkozott, hogy megtervezik a jövő városát a makerspace.hu alkotóműhely nagykovácsi telephelyén.  A lányokat személyes érdeklődésük alapján több csapatra, feladatkörre osztották, ami alapján kellett a különböző területekre koncentrálniuk, mint az ipar, az élelmezés, egészségügy, közlekedés, oktatás, energiagazdálkodás, de az otthon rekreáció is jelen volt. A tervek után következett a megvalósítás, maketteket építettek, miközben a hagyományos eszközök, mint a varrás, ragasztás, famegmunkálás mellett a 3D nyomtatást vagy a mikrobit programozás is előkerült. Az alkotásokat sokáig a tábor megálmodói nem hagytá élvezni, mert egy szerencsekerék pörgetésével valamilyen katasztrófa csapott le az okosvárosra, amit a lányoknak mindig nagyon kreatívan sikerült elhárítani. 

A V4 STEM Tábor életem egyik legjobb élménye volt. Ragyogó elméjű lányok, kreatív együttműködése, azon közös cél érdekében, hogy megteremtsük és megvédjük az általunk vizualizált jövő városát.Egy olyan helyet, ahol mi nagyon szívesen élnénk.

A tábor során a már ismert vagy kevésbé ismert technológiai eszközök segítségével be is tudtuk mutatni a terveink.

Kevertük a szórakozást, tudásunkat, csapatmunkát, véleményünket. Természetesen ütköztünk problémákba, mind technológiai, mind együttműködési és véleményi szinteken is, de ezeket mindig megoldottuk. Az előadók, vendégek mind nyitottak, kedvesek voltak, megtisztelő volt velük megismerkedni.

Összefoglalva, hálás vagyok a lehetőségért, remélem másoknak is megadatik majd, hogy ilyen táborokban vehessenek részt.

 Varga Eszti

Jelentkezéskor nem is gondoltuk volna, mégis valami teljesen újnak lehettünk részesei. Eddig még példa sem volt rá, idén azonban 4 ország 40 fiatal lánya tervezze meg a jövő városát, amiben mi is részt vehettünk. Az újabb technológiák segítségével könnyen makettezhettük elképzeléseinket és tehettük azokat sokkal szemléletesebbé.

A tábor legfőbb feladata a város megtervezése volt, ahol szívesen élnénk, amilyen várost fenntarthatónak éreznénk a jövőben. Nem véletlenül kellett megoldásokat találnunk globális problémákra, ezzel is hitelesebbé téve jövőbeli városunk elképzelését. Természetesen a tábor nem csak a város megépítéséről szólt, fontos szerepet kapott az is, hogy külföldiekkel együtt dolgozzunk, a tábor nyelve is angol volt.

Én személy szerint új barátokat szereztem és a csapatmunka közben még a külföldi lányok szokásairól is elbeszélgettem. Hihetetlen érzés valami teljesen újat alkotni és közben kicsit bepillantást nyerni a külföldi lányok életébe. Ugyan életemben nem először jártam körbe Budapest látványosságait, szerintem ez a program sem hiányozhatott a tábor végéről, még sosem voltam külföldi csoporttal, jó érzéssel töltött el, hogy a lányok lelkesen jöttek oda kérdezgetni a látványosságokról, amiket az idegenvezető nem mutatott be.

Persze azért a legnagyobb örömet mégis az alkotás adta, hogy együtt építhettünk, saját ötleteink, elképzeléseink alapján és amikor utána rápillantottunk a városunkra láthattuk, mire is képes 40 fiatal lány 4 különböző kultúrából együtt, és hogyan is talál megoldást 2 óra alatt a minket körülvevő globális problémákra.

 Forczek Bianka

Forrás: 24.hu

Megosztás:

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2024 Nők a Tudományban Egyesület | Minden jog fenntartva.