Lányok Napja tudományos pályaválasztási fesztivál

A Nők a Tudományban Egyesület minden évben megrendezi a Lányok Napját, amely a tudományos és technológiai pályák népszerűsítéséért létrejött tudományos fesztivál.

Ezen a napon 56 különböző helyszínen és programmal egy időben, azonos módszertannal zajló fesztivál keretében sokféle KFI intézmény és cég, a nagyvállalattól a kisvállalatokig, valamint egyetem, kutatóintézet fogadja a fiatal lányokat, hogy beavassák őket a műszaki és természettudományok gyakorlati alkalmazásaiba, bemutatva, hogy az iskolában tanultak milyen széles körben vannak jelen az iparban és a fejlesztésben.

Eddig 15 800 lányt tudtunk vendégül látni a rendezvényünkön és tettük érdekesebbé számukra a tudományos, fejlesztői pályákat.
“Lányok Napja” tudományos pályaorientációs fesztivál célja 12. éve, hogy a lányoknak táguljon a munka világáról alkotott képük, és ezáltal megerősödjön önbizalmuk és képességeikbe vetett hitük. Hosszabb távon az akció célkitűzése, hogy elősegítse a karrierválasztás jelen trendjének megfordulását a lányok körében, és a lányok új foglalkoztatási területeket hódítsanak, növelje lányok arányát az MTMI képzéseken, ennek következményeként pedig a nők arányát az MTMI pályákon. A Lányok Napja elsősorban egy pályaorientációs fesztivál, amely a sztereotípiák hatását ellensúlyozza, és mutatja be ezeket a pályákat, mint lehetséges és vonzó pályaválasztást középiskolás és általános iskolás lányok számára. De nem csak a lányok gondolkodását formálja a program-szélesebb körben, a résztvevő fogadóhelyek, a szülők és tanárok illetve a szélesebb közönség körében is figyelemfelhívó, szemléletformáló a kezdeményezés.

A program hatása a célcsoportra

Az előző évekhez képest még jobb megítélése volt a napnak: 58,4% értékelte úgy, hogy „Szuper volt”.

A megkérdezett lányok több mint 82%-a el tudja képzelni, hogy a jövőben MTMI területen dolgozzon.

Ami a továbbtanulási terveket illeti, a legnépszerűbb irány idén is a mérnöki terület volt. Az informatika is népszerű: a második helyen ez a szakterület végzett. Fontos megjegyezni, hogy az általános továbbtanulási adatoknál jóval pozitívabbak ezek a számok: statiszták szerint 20% alatt van a lányok aránya az MTMI szakokon.

Kíváncsiak voltuk arra is, mi a lányok benyomása arról, hogy miért jöttek el az eseményre. A leggyakoribb válasz az volt, hogy „Érdekesnek tartom a programot”. A diákok legnagyobb százaléka azt gondolta, hogy a programok címe és/vagy tartalma vette rá, hogy részt vegyen a Lányok Napján. Vagyis a programok színessége, izgalmas volta továbbra is elengedhetetlen feltétele az esemény sikerének. Továbbá sokaknak az volt motivációjuk, hogy érdeklik őket az MTMI területek.

Biztató, hogy a lányok úgy gondolják, ebben az érdeklődésükben a Lányok Napja támogatást tud nyújtani.

Lányok Napja számokban

  • 2022. október 18-án összesen 320 résztvevő vett részt,
  • 150+ oktatási intézményből országszerte és határon túlról is,
  • 25 vállalat, oktatási intézmény és kutatóintézet részvételével és közreműködésével
  • 570 perc inspiráló programmal.
  • 2023. április 27-én összesen 2000 résztvevő vett részt,
  • 300+ oktatási intézményből országszerte és határon túlról is,
  • 56 vállalat, oktatási intézmény és kutatóintézet vállalta a részvételt,
  • 65 programmal, amelyeknél 325 munkatárs vett részt a programok kitalálásában, megvalósításában.

Képgaléria

Unite Gallery Error: No gallery items found
A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából, az NTP-TSZM-22-0112 számú, a “Lányok Napja tudományos pályaválasztási fesztivál” című pályázati program keretében valósult meg.
Pályázati összeg: 2.000.000 Ft