Lányok Napja tudományos pályaválasztási fesztivál

A Nők a Tudományban Egyesület minden évben megrendezi a Lányok Napját, amely a tudományos és technológiai pályák népszerűsítéséért létrejött tudományos fesztivál.

Ezen a napon 60 különböző helyszínen és programmal egy időben, azonos módszertannal zajló fesztivál keretében sokféle KFI intézmény és cég, a nagyvállalattól a kisvállalatokig, valamint egyetem, kutatóintézet fogadja a fiatal lányokat, hogy beavassák őket a műszaki és természettudományok gyakorlati alkalmazásaiba, bemutatva, hogy az iskolában tanultak milyen széles körben vannak jelen az iparban és a fejlesztésben.

Eddig 13 500 lányt tudtunk vendégül látni a rendezvényünkön és tettük érdekesebbé számukra a tudományos, fejlesztői pályákat.

“Lányok Napja” tudományos pályaorientációs fesztivál célja 11. éve, hogy a lányoknak táguljon a munka világáról alkotott képük, és ezáltal megerősödjön önbizalmuk és képességeikbe vetett hitük. Hosszabb távon az akció célkitűzése, hogy elősegítse a karrierválasztás jelen trendjének megfordulását a lányok körében, és a lányok új foglalkoztatási területeket hódítsanak, növelje lányok arányát az MTMI képzéseken, ennek következményeként pedig a nők arányát az MTMI pályákon. A Lányok Napja elsősorban egy pályaorientációs fesztivál, amely a sztereotípiák hatását ellensúlyozza, és mutatja be ezeket a pályákat, mint lehetséges és vonzó pályaválasztást középiskolás és általános iskolás lányok számára. De nem csak a lányok gondolkodását formálja a program-szélesebb körben, a résztvevő fogadóhelyek, a szülők és tanárok illetve a szélesebb közönség körében is figyelemfelhívó, szemléletformáló a kezdeményezés.

A program hatása a célcsoportra

A előző évekhez képest még jobb megítélése volt a napnak: 69% értékelte úgy, hogy „Szuper volt”.

A megkérdezett lányok több mint 83%-a el tudja képzelni, hogy a jövőben MTMI területen dolgozzon.

Ami a továbbtanulási terveket illeti, a legnépszerűbb irány idén is a mérnöki terület volt. Az informatika is népszerű: a második helyen ez a szakterület végzett. Fontos megjegyezni, hogy az általános továbbtanulási adatoknál jóval pozitívabbak ezek a számok: statiszták szerint 20% alatt van a lányok aránya az MTMI szakokon.

Kíváncsiak voltuk arra is, mi a lányok benyomása arról, hogy miért jöttek el az
eseményre. A leggyakoribb válasz az volt, hogy „Érdekesnek tartom a programot”. A diákok legnagyobb százaléka azt gondolta, hogy a programok címe és/vagy tartalma vette rá, hogy részt vegyen a Lányok Napján. Vagyis a programok színessége, izgalmas volta továbbra is elengedhetetlen feltétele az esemény sikerének. Továbbá sokaknak az volt motivációjuk, hogy érdeklik őket az MTMI területek. Biztató, hogy a lányok úgy gondolják, ebben az érdeklődésükben a Lányok Napja támogatást tud nyújtani.

Lányok Napja számokban

  • 2021. október 21-én összesen 1270 résztvevő vett részt,
  • 244 oktatási intézményből országszerte és határon túlról is,
  • 39 vállalat, oktatási intézmény és kutatóintézet részvételével és közreműködésével,
  • összesen 71 programlehetőséget biztosítva, amelyeknél 314 munkatárs vett részt a programok kitalálásában, és megvalósításában!

 

  • 2022. április 28-án összesen 1278 résztvevő vett részt,
  • 300+ oktatási intézményből országszerte és határon túlról is,
  • 54 vállalat, oktatási intézmény és kutatóintézet vállalta a részvételt,
  • 65 programmal, amelyeknél 325 munkatárs vett részt a programok kitalálásában, megvalósításában.

Képgaléria

A program a Miniszterelnökség támogatásával valósul meg, az NTP-TSZM-21-0120 számú a „Lányok Napja tudományos pályaválasztási fesztivál” című pályázati program keretében valósult meg, 2021. július 1. és 2022. június 30. közötti időszakban.
Pályázati összeg: 4 000 000 Ft