Fejleszd magad, hogy másokat is fejleszthess!

Program célja, hogy az egyesület különböző tehetséggondozó programjainak alumni tagjait egy közösségbe integráljuk, annak érdekében, hogy a csoportok közötti tudásátadás, kapcsolatépítés intenzívebbé váljon, és mindhárom csoport épüljön ettől az összekapcsolástól. A kiemelten tehetséges Nagyköveteket, a SCIndikátor és a Smartiz program öregdiákjait vontuk be a tudásmegosztásba, így továbbadva, multiplikálva az ország különböző pontjaira.

Az alumni tagok a képzésekre szabadon iratkozhattak fel. Volt, aki csak egy, volt, aki több programon is részt vett. Az egész évet felölelő programok egymásra épültek, de egymástól függetlenül is helytálltak.

Megvalósult programok

Alumni találkozók: az öregdiákokban merült fel az igény, hogy szeretnék egymás munkáját jobban megismerni. Ezek tematikus alkalmak voltak, ahol az ismerkedés és közösségépítés mellett az ismeretátadásé volt a főszerep. Formája interaktív előadás, ahol a közös gondolkodásba a hallgatóságot is bevonódott.

Képzések, tréningek, workshopok célja volt, hogy az alumni tagok, mint a következő tudósgeneráció tagjai felismerjék a tudományos munkával járó társadalmi felelősségvállalás jelentőségét. A képzések során az ehhez szükséges úgynevezett 21.századi készségeket sajátították el.

Emellett, a közösségben szemléletformáló szerepük sikeres betöltésének támogatására tudománykommunikációt is tanultak.

Képzések módszere: workshop jellegűen, kiscsoportos és egyéni gyakorlatokon keresztül, trénerek vezetésével történt.

Vezetői készségek: a résztvevők interaktív feladatokon keresztül megismerkedtek az érvelési és a nyilvános beszéd technikáival.

A stratégiai tervezés design thinking workshop keretében történt.

Pozitív példaképek népszerűsítése: a korábbi évek során kialakult gyakorlattá vált, hogy szívesen szólaltatják meg az egyesület tehetségeit. A képzések kommunikációs elemei ezekre a szereplésekre is felkészítette az öregdiákokat.Ebben az évben is több médiaszereplés valósult a országos tv és rádió csatornákon.

Szemléletformáló program: tudomány a fenntarthatóság szolgálatában. Esettanulmányok és projektmunka, a többi programon elsajátított készségek, tudás felhasználásával.

Látó út szervezése: üzleti szervezet helyszíni látogatása. A programon virtuális barangolásra hívtuk a résztvevőket egy vegyipari laboratóriumba, egy igazi termelő üzembe, hatalmas vegyipari berendezések közé, majd izgalmas beszélgetésre invitáltuk őket, inspiráló kollégák vezetésével!

A résztvevők a workshopok hatására képesek kutatási projektek tervezése során a társadalmi szempontok beépítésére, önállóan stratégiát alkotni, terveiket, eredményeiket kommunikálni.

A program hatására a fiatalok már képesek arra, hogy ők adjanak vissza valamit a következő évfolyamoknak mindabból, amit az évek során tanultak.

Képgaléria

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az NTP-TFV-19-0067 számú “A tehetséges fiatalok társadalmi felelősségvállalásának erősítése, valamint a tehetséges fiatalok közösségbe, kiemelten alumni közösségbe szerveződésének támogatása” című pályázati program keretében valósult meg.
Pályázati összeg: 4 000 000 Ft