Okosjövő lányoknak tehetségtábor

A tábor célja, a Nők a tudományban Egyesület céljával összhangban, a természettudományok, a technológia, a műszaki tudományok és a matematika területén (MTMI) tehetséges, és ezen a területen szakmai pályát tervező fiatal lányok támogatása, azzal a távlati céllal, hogy növelje a nők arányát azokon a tudományterületeken, ahol jelenleg alulreprezentáltak.

A cél az volt, hogy szórakoztató módon mélyítsük el a résztvevőkben a KFI szakmák iránti elkötelezettségüket, miközben közösségi élményt adunk, és egyéni szinten is támogatjuk őket az MTMI területen.

A tábor pedagógiai programja:

  • Énhatékonyság javítása
  • Ssikerélmények hangsúlyozása az önmotivációt erősítve;
  • Önreflexió gyakorlása: a hibák elkerülése helyett a hibákból való tanulás hangsúlyozása;
  • “Soft skill”-ek fejlesztése, mely a matematika és informatika iránti elköteleződésüket is erősítheti;
  • Fejlődésközpontú szemléletmód alkalmazása, ami az MTMI területen való fejlődésében is segítő tényező a korosztály számára kifejezetten fontos a csoporthoz való tartozás – ezért a tábor lényeges része a csoportkohézió kialakítása, megerősítése és fenntartása, támogató kortárs csoport létrehozása.

Két fő komponensből állt össze a tábor programja:

  • délutánonként a sikeres MTMI kutatói pályához szükséges készségeket sajátították el a résztvevők,
  • délelőttönként pedig projektmunka keretében, egyből alkalmazták azokat, ötvözve matematikai és természettudományi tudásukkal.

A délutáni szakmai foglalkozásokon azok az interperszonális készségek kerültek fejlesztésre, amelyek kiemelten fontosak egy természettudományos pályára készülő leendő kutatónak, fejlesztőnek az érvényesüléshez. A nyilvános beszéd technikáit (konferenciaelőadások, prezentációk, interjúk), a tudománykommunikáció fortélyait; a tudományos vitákhoz szükséges érvelési technikákat sajátították el.

Résztvevői visszajelzések:

“Nagyon örülnék, ha olyan lenne az iskola, mint ez a tábor volt: interaktív, közvetlen, hasznos és gyakorlatias. Tetszett, hogy az előadók bevontak mindenbe és partnerként kezeltek minket. A legtöbb beszélgetés, workshop nem volt túlbonyolítva, így tényleg el tudtuk képzelni a tudományágakat anélkül, hogy elrettenjünk a sok szakszótól. Mivel a sikerhez nem elég a tudás, de jó kommunikációs készségek is kellenek, örülök, hogy ezt is fejlesztettük. A sok csapatmunka pedig építette a közösségünket. “

“Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy a részese lehettem és kívánom, hogy a jövőben minimum az egész országban ismertek legyetek és több városban is legyen ilyen programlehetőség, hogy minél többen megismerhessék a tudományok igazi oldalát és hogy minél több emberhez eljusson, hogy mind a két nemnek egyenlő eséllyel kéne indulnia és sokkal többet tudunk elérni, ha összetartunk és elfogadjuk egymást.”

Az alábbi helyen elérhetőek a programról készült galériák:

1. NAP 2. NAP 3. NAP

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt,  az NTP-TÁB-19-0125 azonosító számúszámú „Hazai tematikus, tehetségterületekhez kapcsolódó táborok támogatására” című pályázati program keretében valósult meg.

Pályázati összeg: 1 500 000 Ft