SCIndikátor tudománykommunikációs mentorprogram

A SCIndikátor az ország első tudománykommunikációs mentorprogramja. Célunk, hogy felkutassuk és bemutassuk a jövő tudományos példaképeit: olyan egyetemistákat és Phd hallgatókat, akik a közönség számára lebilincselően, ugyanakkor közérthetően mesélnek természettudományos és technológiai szenvedélyükről, kutatási területükről.

Küldetésünk, hogy a tudomány legújabb felfedezéseit hitelesen, minél szélesebb körben hozzáférhetővé tegyük. Három hónapos, ingyenes mentorprogram során segítettük a fiatal kutatókat, hogy magabiztos előadókká váljanak. Fejlődésük eredményét egy tudományos show keretében mutatták be a közönség előtt.

Mentorprogram

A képzések során személyre szabott mentorálás és csoportos tréningek segítették a résztvevőket. A foglalkozások tematikájának összeállításakor arra törekedtünk, hogy a SCIndikátorok a célkitűzésként meghatározott háromperces rövid, a kutatási projektjeiket bemutató ún. pitch előadások elkészítésén túl olyan személyes kompetenciákban is fejlődjenek, mint a kommunikációs és problémamegoldó készségek, konfliktuskezelő, siker- és kudarcélmények feldolgozásának képessége, ön-menedzsment hatékonyságának növelése.

A mentorprogram lezárása után utánkövető felméréseket végeztünk kérdőíves, illetve csoportos interjú formájában. A visszajelzések szerint a SCIndikátorok minden, az eredeti célkitűzések szerinti területeken pozitív személyes változásokat éltek meg. Ezen kívül a legtöbbjük külön kiemelte a kapcsolatépítési lehetőségeket és a csoportkohéziót mint pozitív externális hatást.

Résztvevői visszajelzések:

“Megismerhettem csomó szuper embert, akikkel egy cipőben járunk. Rengeteget tanultam önmagamról, kimozdultam a komfort zónámból. “

“Ehhez hasonló lehetőség nincs még egy Magyarországon, és olyan tudást és tapasztalatot nyújt, ami minden tudományos pályán dolgozó embernek hasznos és szükséges.”

“Egy hatalmas élmény, olyan skilleket tanulhatunk meg, amire az iskolapadban nincs lehetőségünk.”

“.. az a kapcsolati tőke ami ebben a programban kialakult, úgy érzem, sok dologban segítségemre lehet.”

“Nagyon jól szervezett, átgondolt program. Több nézőpontból irányt mutat a kommunikációs készségek fejlesztésére.”

“Mert a fejünkben lévő kusza gondolatokat, itt kicsit meg lehet farigcsálni, ki lehet egyenesíteni, ezáltal más is érteni fogja, hogy mi is az amivel foglalkozunk.”

“Jó volt végre olyan közegben lenni, ahol nem utálnak azért mert kicsit többet teljesítesz, mint a megszokott.”

“Számomra az volt a program fénypontja, amikor középiskolásoknak adtunk elő. Volt olyan diák, aki azt mondta ő ezzel szeretne foglalkozni. Ez már eredmény.”

“.. ami igazán nagy szó a számomra, hogy a tanár, akinek az osztályában tartottuk az előadásunkat, megkért, hogy készítsem fel egy versenyre két diákját. Már alig várom a közös munkát.”

Képgaléria

MEGNÉZEM

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, “A hazai és határon túli pályakezdő, kiemelkedően tehetséges fiatalok példaértékű innovációinak és társadalmi felelősségvállalásuk erősítésének támogatása” című, NTP-PKTF-19-0015 azonosítószámú pályázatból valósult meg.

Pályázati összeg: 3 500 000 Ft