Tehetséges lányok és fiatal kutatónők sikeres MTMI tudományos karrierjének támogatása

A program közvetlen célja a tehetséges lányok és fiatal kutatónők sikeres MTMI tudományos karrierjének támogatása tehetségsegítő képzésekkel, szemléletformálással és figyelemfelhívással volt.

A képzések célja kettős volt: egyfelől a sikeres kutatói karrierhez szükséges készségek erősítése, másfelől azoknak a kommunikációs készségeknek a fejlesztése, ami segíti a fiatal kutatónőket szerepmodell szerepükben szemléletformáló munkájuk során, melynek célja, hogy minél több lány számára tegye érdekessé ezeket a hivatásokat, ezzel növelve a jövőben a nők arányát a férfi dominanciájú MTMI területeken.

Emellett a Nagykövetek, mint tehetségek, tehetséggondozó-fejlesztő foglalkozásokon és női példaképekkel való találkozókon is részt vettek, ezzel támogatva őket egy sikeres kutatói életpálya elindításában.

Megvalósult programok

Komplex tehetséggondozó program keretében a diákok személyre szabott készségfejlesztést kaptak, önismereti, önmenedzselési elemekkel, de elsősorban a magabiztos előadóként való megjelenés volt a fókuszban.

Csoportos alkalmakon az együttműködő kommunikáció technikáját sajátították el; ezzel is a kutatói, fejlesztői munkára készítve fel őket, ami mindig csapatmunka.

A program része volt a kutatóintézetekben, egyetemeken, technológiai cégeknél tett helyszínlátogatás, azaz a Lányok Napja, amely egy országos, interaktív, pályaorientációs nyílt nap, ahol a résztvevők első kézből szerezhettek benyomást arról, milyen nőként ezeken a helyeken dolgozni.

A program október 1-jén rendhagyó módon online valósult meg, 36 programmal, 722 középiskolás lány részvételével.

Női szerepmodell bemutatása: az egyesület 2013-ban megalapította a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet idén 7. alkalommal adott át. A díjról tudományos szakmai bizottság döntött. A díj a nőnapon tartott Díjátadón került átadásra, ahol a tudomány szereplői, egyesületi Nagykövetek, diákok, és a média munkatársai voltak jelen.

Képzések

A Kiválósági Díjra jelentkezők szakmai érvényesülését egy tudománykommunikációs képzéssel támogattuk.

Pozitív példakép

Videókampány keretében 3 db kisfilm készült, szemléletformáló céllal. A kisfilmek a Kiválósági Díj díjazottjait mutatják be, mint példaképeket, de emellett magára az alapproblémára is felhívja a figyelmet, mivel még mindig sokan nem tudják, miért fontos a nők arányát növelni az MTMI területeken.

Képgaléria

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából, az NTP-NEER-M-19-0002 számú „A nemek egyenlő esélyű részvételének biztosítását célzó, speciális hazai és határon túli tehetséggondozó programok támogatása” című pályázati program keretében valósult meg.
Pályázati összeg: 4 000 000 Ft