A teljes programért kattints a  lanyoknapja.hu weboldalra!

Mi ez?

A Lányok Napja egy országos, interaktív, ingyenes program, amit a Nők a Tudományban Egyesület szervez és egyben a legnagyobb, lányoknak szóló pályaorientációs kezdeményezés, amely számos országra kiterjed és egész Európában azonos napon rendezik meg. A „Lányok Napja” akció célja, hogy informálja a lányokat a műszaki és informatikai pálya előnyeiről, ezáltal bővítve a lányok látókörét, tágítva a munka világáról alkotott képüket. Olyan pályaválasztási lehetőségekre hívja fel a kampány a lányok figyelmét, amelyekre általában nem gondolnak, és egyben ösztönzi őket, hogy ezen fontos döntésüket ne az elvárásokra, hanem valós érdeklődési körükre és képességeikre alapozzák.

Miért jó műszaki és informatikai pályát választani?

Mert versenyképes, kreatív, rugalmas, jövedelmező, folyamatosan megújul, így hosszú távon is inspiráló és egyben biztos megélhetést nyújt.

Miről szól ez a nap?

A Lányok Napja különböző fajta rendezvényeket tartalmaz, melyek révén a fiatalok betekintést nyerhetnek a műszaki egyetemek, kutatóintézetek és cégek életébe. Ennek érdekében a fogadó intézmények megnyitják laboratóriumaikat, műhelyeiket és irodáikat; találkozókat szerveznek női professzorokkal és munkatársakkal, akik eleven példaként szolgálnak arra, hogy milyen érdekes és izgalmas egy műszaki egyetemen tanulni vagy egy technológiai cégnél dolgozni. Számtalan interaktív program várja a lányokat, ahol akár hatalmas gépekkel esztergálhatnak, érdekes kísérletekbe pillanthatnak bele, kipróbálhatják a legújabb technológiai fejlesztéseket és „kütyüket”.

Miért jó fogadóhelyként csatlakozni az akcióhoz?

A programban való részvétellel a fogadóhelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a tudományos, technológiai és mérnöki képzési programok elegendő számú magasan képzett, sokoldalú tudással, képességekkel rendelkező új munkatársakat tudjanak biztosítani hosszabb távon is a az üzleti és ipari szféra számára. Egy jó alkalom megismertetni az egyetemet a továbbtanulni készülő középiskolásokkal illetve a céget, vállalatot a leendő potenciális tehetséges munkaerővel.

Kinek szól?

Felsőtagozatoss általános iskolás és középiskolás lányoknak,

  • akik már érdeklődnek a természettudományok, a műszaki tudományok és az informatika iránt,
  • de azoknak is, akiknek még nincs határozott elképzelésük a pályaválasztással kapcsolatban, hiszen ez egy kiváló alkalom, hogy kedvet kapjanak olyan pályákhoz, amelyekről eddig keveset tudtak, vagy akár eszükbe sem jutott, mint pályaválasztási lehetőség.

A Lányok Napja számokban

  • Több mint 20 város, közel 80 fogadóhely, vállalat és intézmény, valamint 2300 lány –  A Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület idén 8. alkalommal szervezte meg az ország legnagyobb pályaorientációs eseményét, a Lányok Napját.
  • A lányok ismét testközelből szerezhettek tapasztalatokat természettudományos, műszaki és informatikai (STEM) területekkel  és újdonságokkal kapcsolatban.

Jelentkezés lányoknak:

Jelentkezés fogadóhelyeknek:

Infografikák

Lányok Napja 2019

A Nature-díjas NaTE (Nők a Tudományban Egyesület) 8. alkalommal szervezte meg az ország legnagyobb pályaorientációs eseményét, a Lányok Napját, így a lányok ismét testközelből szerezhettek tapasztalatokat természettudományos, műszaki és informatikai (STEM) területekkel  és újdonságokkal kapcsolatban.

„Megszólítani nem nehéz a lányokat, csak az a tapasztalatunk, hogy kevesen vannak.  Amíg évente 3-4 lány végez villamosmérnökként, mondjuk, a BME-n, addig ez organikus probléma. Ők alapvetően nagyon nyitottak ránk egyébként, mi pedig azért vettünk részt – már nem először – a Lányok Napján, mert azt gondoljuk, hogy ha a STEM-területeket érintő egyetemi szakokra jelentkező és onnan kikerülő lányok száma magasabb lesz, akkor diverzebb csapatot tudunk mi is építeni”

Kenyeres Krisztina, az ARM Hungary Kft. HR-menedzsere.

„Lehet, hogy mégsem divattervező leszek, hanem programozó”

egy résztvevő lány a szüleinek mesélt az EPAM-nál tett látogarása után, ahol a lányok többek között robotot programoztak és kipróbálták a VR-szemüveget.

„Szeretnék hatalmas köszönetet mondani a szervezésért, és az Accenture-t a lehető legnagyobb pozitív értékeléssel kitüntetni! Rendkívüli igényességgel bonyolították le a mai napot. Nagyon köszönöm hogy ilyen helyre juthattam el!”

Rózsa Csenge Noémi, 17 éves, Szent László Gimnázium, Budapest

„Szeretném megköszönni segítségét a Lányok napja szervezésével kapcsolatban. 10 diákkal részt tudtunk venni az ARM Kft. rendezvényén, ahol a tavalyihoz hasonló, rendkívül tartalmas foglalkozást tartottak a diákoknak.

Amikor kiléptünk az épületből, a lányok azonnal azt kérdezték: ugye jövőre is jövünk?!

Spiller Éva, informatika tanár, Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium

Nagyon szépen köszönjük ezt a szép napot!

Nagyon tartalmas, színvonalas napot kaptunk. A lányok is nagyon jól érezték magukat, egy életre szóló élményben lehetett részük.

Már amikor bementünk a BME épületébe épületbe, egy kolléganő kezembe nyomott egy kis cédulát, hogy mehetek kávézni. 😊 Három hallgató foglalkozott velünk.  Nagyon megtisztelő volt számomra és szerintem mindannyiunk számára, hogy a dékánhelyettes üdvözölt bennünket és kezdte a napot velünk! Nem csak szakmailag, emberileg is mindent megtettek az ottani szervezők, hogy az a nap nekünk szóljon és ránk figyeltek, a vendégekre, leendő hallgatókra

Nagyon köszönöm ezt az élményt, a lányok nevében is!

A diákok már a buszról hívták anyukájukat, hogy milyen élményben volt részük, nem bírták ki, amíg hazaérnek.

No, én is viszem a hírt az iskolákba, kollégáknak.

További sok sikert kívánok!”

Dudok Gyögyrné Piroska, pedagógus, Salgótarjáni Általános Iskola

Lányok Napja 2018

Hetedik alkalommal rendezte meg április 26-án a Nők a Tudományban Egyesület  a Lányok Napja programsorozatát. Országszerte 81 helyszínen, 23 településen, a program történetében eddig legmagasabb résztvevőszámmal, 2424 középiskolás lány ismerkedett a technológiai pályákkal. 

„A Lányok Napja számomra idén is az év egyik legjobb napja volt. ;-) Idén már igaz nem azt szemeléltem a legjobban, hogy számomra milyen út lehetséges, sokkal inkább azt mennyi lány volt ott. Aki mind érdekes, színes, kreatív és nem utolsó sorban érdekli a technológia!
Motiváló számomra az ő történeteiket hallgatni. Mindemellett kipróbálhattunk sok érdekes dolgot a T-systems programján, beleértve AR és VR alkalmazásokat is. Hihetetlen talákozni a jövő ilyen útjaival.👩‍💻
Én biztosan megyek jövőre is, hogy ezeket az éleményeket megint átélhessem!“

Varga Eszti, tizenegyedikes diák, a NaTE Nagykövete

„Idén a Wigner Fizikai Kutatóközpontba látogattam, ahol előadóként és látogatóként is részt vehettem az intézet programján.
Remek érzés volt látni a lányok lelkesedését és kifejezetten nagy örömömre szolgált, hogy a plenáris előadásom után még kérdeztek is.
Mivel az intézetben voltam én is csatlakoztam a csoportok labor látogatásaihoz, szuper volt belelátni más területeken folyó tudományos munkákba.”

Forczek Bianka, tizedikes diák, a NaTE Nagykövete

Lányok Napja 2017

Hatodik alkalommal rendezte meg április 27-én a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) a Lányok Napja programsorozatát. Országszerte 77 helyszínen, 23 településen, a program történetében eddig legmagasabb résztvevőszámmal, 1840 középiskolás lány ismerkedett a technológiai pályákkal. 

„A mai nap folyamán én az evosofthoz látogattam el, ahol csodálatos napot tölthettem el. Megismerkedhettem a röntgenfelvételek múltjával, jelenével és jövőjével is.  Végre megtudtam, hogy hogyan kapcsolódik össze a Boci-Boci Tarka és a Metróvezetés. A válasz pedig az automatizálás és annak 2 alapelve, amelyet egy zseniális floppy disk-éneklő játék mutatott be. Végre elkészíthettem saját koktélom egy alkalmazással is. Számomra a Lányok Napja nem csak feledhetetlen élmény volt, tele izgalmakkal, sok nevetéssel és inspirációval, hanem egy olyan nap, amely után azt érzem a világot is megválthatom. Csak én lehetek saját magam útjában, az egyetlen, aki megállíthat abban, hogy technológiával és tudományokkal foglalkozzam, az én vagyok. De egy ilyen nap végeztével tudom, hogy nem állom el az utat, hanem felveszem a nehéz könyveket és tovább tanulok. Egy sztereotípia sem határozza meg azt, aki vagyok és leszek. Ez kizárólag az én feladatom. Zárásul elmondanám mennyire hálás vagyok azért, hogy van egy ilyen kezdeményezés Magyarországon és még ezerszer hálásabb vagyok azért, hogy Nagykövet lehetek. Számomra ilyen egy csodálatos nap.Varga Eszti, tizedikes diák, a NaTE Nagykövete.

Lányok Napja 2016

Ötödik alkalommal, tizenhét településen, ötvenhét helyszínen ezerhatszáz középiskolás lány részvételével zajlott le a Lányok Napja programsorozat. A rendezvényhez a Ustreamnél csatlakozott Colleen Bell nagykövet asszony is. Az eseményt szervező Nők a Tudományban Egyesület 2020-ra meg szeretné duplázni a műszaki karokon tanuló nők arányát, evvel hozzájárulhatna az ezeken a területeken uralkodó munkaerőhiány csökkentéséhez valamint a fiatal nők versenyképességének és egzisztenciális biztonságának növeléséhez.

„Őszintén remélem, hogy a hasonló rendezvények inspirálólag hatnak rátok. Bátorítani szeretnék mindent lányt, hogy küzdjön az álmaiért, mert lehetséges lányként is sikereket elérni ezeken a természettudományokhoz, technológiához, mérnöktudományokhoz és informatikához szorosan kapcsolódó pályákon és mi azért vagyunk itt, hogy ezt megerősítsük Bennetek.” – hangsúlyozta Bell.

A program nem valósulhatna meg Pretnereink, a fogadóhelyek támogatása nélkül. 
A Lányok Napja 2019 program és a program weboldalának fejlesztése részben az NTP-NEER-17-0014 számú pályázati program keretében valósult meg.