stem-girls2A Tanárok a Lányokért Nap a „Lányok Napja” (www.lanyoknapja.hu) programsorozat részeként első ízben 2015-ben került megrendezésre. A program célja az volt, hogy a természettudományos tárgyakat tanító pedagógusok – a Lányok Napja programhoz hasonlóan -, betekintést nyerjenek a mérnöki, informatikai és egyéb, jövő-orientált szakmák világába.

A Tanárok Napján a résztvevők látogatást tettek egy, a technológia területén meghatározó vállalatnál és egy képző intézménynél, ahol találkozhattak az egyetemek, vállalatok képviselőivel, szakmai beszélgetéseken vehettek részt, megismerhették a vállalatnál folyó munkát, első kézből kaphattak információt arról, mit ad egy műszaki, mérnöki, fejlesztési területen futó karrier.

Miről szólt ez a nap?

  • A program során a résztvevők jó példákkal, követendő és inspiráló mintákkal találkoztak, megismerkedhetek azokkal a játékos programokkal, amikkel a diáklányok találkoznak a Lányok Napja során;
  • A program betekintést adott a résztvevőknek abba, hogy mire van igény a munka világában az innovatív cégeknél, egyetemi tanszékeken; ezzel segítséget adva a tanároknak, hogy megismertethessék diákjaikkal a valós elvárásokat és lehetőségeket.

Miért érdemes tanárként részt venni ilyen rendezvényen?

  • A Nők a Tudományban Egyesület egyik kiemelt célja, hogy segítséget nyújtson a pedagógusoknak abban, hogy támogatni tudják a tanulókat a számukra legmegfelelőbb továbbtanulási lehetőség, szakma, karrier megtalálásában, a pályaválasztási döntéseik meghozatalában.
  • A segítséget tudjanak nyújtani a lányoknak a képességeiknek és lehetőségeiknek leginkább megfelelő szakirány, fakultáció kiválasztásában.
  • A részvétel során kialakuló kapcsolatok kiaknázásával színesíthetik a középiskolai képzést: a megismert szakemberek meghívhatók az iskolába, vagy speciális, fakultatív ismeretterjesztő képzések, látogatások is szervezhetők a cégek, egyetemek segítségével.
  • A programok során a tanárok kiváló kutató- nőkkel, jó példákkal, követendő és inspiráló mintákkal találkoznak, és megismerkedhetnek azokkal a játékos programokkal is, amelyekkel a diáklányok találkoznak majd a Lányok Napja során.
  • A program választ adhat a diákok állandóan visszatérő kérdésére: Miért tanulunk az iskolában?

A program helyszínei voltak: Morgan Stanley, Budapesti Műszaki Egyetem.

2016 április 1-jén Tanárok Napja

az eseményről