A Megtervezem: Okosjövő lányoknak program idén is pályázatot hirdetett a shadowing programban résztvevő, 12-18 éves székesfehérvári és környékbeli lányok számára.

A pályamunkák készítői  lehetőséget kaptak az őszi szünet során egy izgalmas Okosjövő táborban való részvételre és a legjobbak meghívást kaptak a novemberi gálarendezvényre is, ahol megünnepeltük és díjaztuk őket.

Harmadik helyezést értek el:

 • Varga Regina és Molnár Csenge (Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium), akik a Videotonnál átélt élményeiket osztották meg egy képes beszámoló formájában.
 • Mach Luca (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium), aki a Grundfos-nál tett látogatásáról készített képes beszámolót.
 • Édes Virág (Ciszterci Szent István Gimnázium), aki a Grundfos-nál tett látogatásáról készített prezentációt.
 • Boza Boglárka és László Laura (Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium), akik egy képes magazint készítettek az IBM-nél tett látogatásukról.
 • Jakab Georgina (Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola), a mezőny legfiatalabb versenyzőjeként két helyszínen is volt az idén, az Arconic Köfém Kft-nél és az Innoskartnál, az Innoskártnál tett látogatásáról készített prezentációt.

Második helyezést értek el:

 • Schmidt Viktória és Kovács Rebeka (Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium), akik az Óbudai Egyetemnél Seebauer Mártát követték és erről készítettek közösen egy prezentációt.
 • Kasnya Csilla (Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola), aki az Arconic-Köfémnél tett látogatásáról készített egy reklámot.
 • Mátó Gréta (Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola), aki már tavaly is díjazott volt, az Arconic-Köfém Kft-nél tett látogatásáról készített kisfilmet, egyedül ő számolt be kisfilm formájában az élményeiről.
 • Mádi Rebeka (Ciszterci Szent István Gimnázium), aki két helyszínen, az Arconic-Köfémnél és a Masterplastnál járt és arról, illetve a shadowing programról készített egy szakszerű képes prezentációt.
 • Berczeli Sára (Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium), aki egy prezentáción keresztül számolt be az IBM-nél tett látogatásáról, az IBM különdíját kapta, melyet Fajkusz Ferenc, az IBM Globális Szolgáltatásfejlesztési vezetője adott át.

Első helyezést értek el:

 • Aschenberger Panna (Teleki Blanka Gimnázium), aki a Materplastnál járt és a Megtervezem programról készített egy figyelemfelkeltő, népszerűsítő infografikát.
 • Forczek Bianka és Molnár Jázmin (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium), az IBM-nél jártak, és az ottani programot örökítették meg  infografikában angol és magyar nyelven is.
 • Hendlein Tímea (Vasvári Pál Gimnázium), aki az IBM-nél járt és a „Megtervezem” programnak prezentáció segítségével készített egy nagyon tetszetős jól felépített népszerűsítő anyagot.
 • Szabó Enikő (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium), aki a Grundfos-nál tett látogatást egy képes prezentációval pályázott, amiben verslábakba szedve meséli el átélt élményeit.
 • Szabó Tímea (Ciszterci Szent István Gimnázium), aki a Grundfos-nál járt, és egy animált prezentációt készített.
 • Szatmári Eszter (Vasvári Pál Gimnázium), aki az IBM-nél járt, szakmailag kiváló képes beszámolót készített.

Gratulálunk!

Kik adhattak be pályázatot?

Ha részt vettél a Megtervezem: Okosjövő lányoknak shadowing programban, akkor kíváncsian várjuk a pályamunkádat!

A pályamunkákat elkészítheted egyénileg vagy legfeljebb 2-3 fős csoport együttműködésében is.

Ha közösen dolgoztok, győződjetek meg arról, hogy mindannyian részt vettetek-e a shadowing programban – ellenkező esetben sajnos nem tudjuk a pályaművet befogadni!

Mit vártunk a pályázóktól?

–   A legfontosabb, hogy minden pályázó saját alkotást nyújtson be – az esetleges idézeteket a forrásukkal együtt jelöld meg!

–   A képi illusztrációkhoz lehetőleg saját felvételeket használj – ha más munkáját is használod, jelöld meg a kép forrását!

–   A cégekről készült fotók esetén egyeztess arról, megengedi-e az adott vállalat vagy intézmény, hogy a felvétel nyilvánosságra kerüljön!

–   Igyekezz betartani a választott kategóriához tartozó pályázati követelményeket. Ehhez a letölthető segédletek is kapaszkodót kínálnak!

–   A pályázat beadásával hozzájárulsz, hogy a pályamunkát a Megtervezem: Okosjövő lányoknak program nyilvánosságra hozza honlapján, a közösségi média oldalain, illetve a gálavacsorán, valamint hogy az iskolád honlapján is megjeleníthesse.

–   Ha nem szeretnéd, hogy a pályamunkád a saját neveden szerepeljen, válassz álnevet vagy jeligét!

Ne felejtsd el megadni a pályázatodhoz választott kategóriát, a pályázatot készítők nevét, ha a megjelenés során jeligét vagy álnevet kívánsz használni, akkor ezt is, és működő elérhetőségeidet (telefonszám, e-mail cím).

Milyen követelményeknek kellett megfelelni? – segédletek

A pályázatokat három kategóriában várjuk, amiből mindenki kedvére választhat:

I. kategória: Képriport a shadowing programról:

–   A képriportban mutasd be, milyen tapasztalatokat szereztél, mit tanultál a shadowing program során.

–   Emeld ki, mi volt érdekes a shadowing során megismert cég vagy intézmény munkájával illetve egy konkrét foglalkozással kapcsolatban.

–   A képriport szöveges része legfeljebb 2000 karakter terjedelmű legyen (szóközökkel).

–   A képriport legalább öt, saját készítésű fotót tartalmazzon (ez lehet szelfi is): ne felejts el a cégekről készített képek esetén engedélyt kérni a kép felhasználására!

–   A képriport beadható egyszerű szöveges dokumentumként (Word vagy pdf formátumban) illetve prezentációként (ppt vagy pdf formátumban, vagy felhő tárhelyre illetve Youtube csatornára feltöltött videóként).

A képriport elkészítéséhez letölthető segédletet találsz itt találsz:  Segédlet képriport készítéséhez – letöltés

II. kategória: Reklámszöveg készítése a shadowing napokhoz:

–   A reklámban mutasd be, miért érdemes shadowing programra jelentkezni.

–   Emeld ki, mi volt érdekes a shadowing során megismert cég vagy intézmény munkájával illetve egy konkrét foglalkozással kapcsolatban.

–   A reklám szöveges része legfeljebb 2000 karakter terjedelmű legyen (szóközökkel).

–   A reklámszöveget elkészítheted egyszerű szöveges dokumentumként (Word vagy pdf formátumban) illetve prezentációként (ppt vagy pdf formátumban, vagy felhő tárhelyre illetve Youtube csatornára feltöltött videóként).

A reklámszöveg elkészítéséhez letölthető segédletet találsz itt: Segédlet reklámszöveg készítéséhez – letöltés

III. kategória: Infografika készítése a shadowing során megismert foglalkozásokról:

–   Az infografikán mutasd be, milyennek látod a shadowing során megismert foglalkozást vagy foglalkozásokat.

–   Emeld ki, miért lehet érdekes ezt a foglalkozást választani.

–   Az infografika szöveges része legfeljebb 1000 karakter terjedelmű legyen (szóközökkel).

–   Az infografika legalább három, saját készítésű ábrát tartalmazzon.

–   Az infografikákat pdf formátumba várjuk.

Az infografika elkészítéséhez letölthető segédletet találsz itt: Segédlet infografika készítéséhez – letöltés

 

 

 

A shadowing programban résztvevő lányok számára a Megtervezem: Okosjövő lányoknak program pályázati lehetőséget kínál, az alábbi célokkal:

A pályázat célja

A shadowing programban résztvevő lányok számára a Megtervezem: Okosjövő lányoknak program pályázati lehetőséget kínál, az alábbi célokkal:

–   A shadowing napon szerzett tapasztalatok elmélyítése, a metareflexió elősegítése, az élmények tudatosítása a pályázatot elkészítő lányokban.

–   A pályázat a nyilvánosságra kerülő pályamunkák esetén az élmények megosztásával a támogató kortárs közösség kialakítását is elő kívánja segíteni.

–   Segédlet ahhoz, hogy a pedagógusok a shadowing napon részt vett diákok tapasztalatait és élményeit megismerjék, és így a programot az osztálytermi illetve tanórán kívüli munkához kapcsolhassák.

–   A pályamunkák megjelenhetnek az egyes iskolák honlapjain is, ezzel is elismerést kínálva az intézményeknek, egyúttal pedig népszerűsítve a programot.

–   A program tapasztalatainak megismertetése másokkal: egyfelől a gálaműsoron való bemutatás során, másfelől pedig a közösségi médián keresztül (például Facebook).

–   A pályamunkák visszajelzést kínálnak a Megtervezem: Okosjövő lányoknak programban résztvevő cégek és egyéb partnerek számára is a shadowing napok sikerességéről.

–   A pályamunkák megismerésével tapasztalatok nyerése az egyes shadowing programokról, és az azon résztvevő lányok élményeiről, elsősorban a Megtervezem: Okosjövő lányoknak program értékelése és továbbfejlesztése céljából.

–   A pályamunkák értékelése képezi az alapot a gálarendezvényre és az Okosjövő táborba való meghívásokhoz: a legkiválóbb pályamunkák készítői kapnak lehetőséget ezeken a programokon való részvételre.

A pályázatnak nem célja, hogy könnyen elérhető, egyszeri visszajelzést és örömet jelentő ajándékokkal kecsegtesse a résztvevőket, ehelyett olyan továbblépési lehetőségek felé kíván kaput nyitni, amelyek a programban résztvevők további bevonódását, fejlődését, előrelépését segítik, és amelyek mind a Megtervezem: Okosjövő lányoknak program fenntarthatósága, mind az egyéni résztvevők boldogulása (esetleges későbbi karrierje) szempontjából fontos kapcsolatteremtést és hálózatosodást segítik elő.

A fentiek okán a pályázati kiírást úgy fogalmazzuk meg, hogy a Megtervezem: Okosjövő lányoknak program által célzott korcsoport minden tagja számára lehetőséget nyújtson a pályázat beadására, az egyéni munkára és az eredményes részvételre: ezt szolgálják a különféle kategóriák és az azokhoz felkínált segédletek. Az egyes kategóriákba beérkező pályamunkákat azonos szempontsor alapján, de kategóriánként külön-külön kívánjuk értékelni. Az értékelés főbb szempontjai már a pályázati kiírásban is megjelennek. A pályázati kiírást lehetőség szerint minden székesfehérvári általános és középiskolába, a pedagógusoknak írt kísérőlevéllel együtt célszerű eljuttatni. A kísérőlevélben fontos bátorítani a pedagógusokat, hogy a pedagógusoknak szánt pályázatban támaszkodjanak a pályamunkák készítése során megismert résztvevői tapasztalatokra, illetve hogy a pályamunkákat (különösen a díjazottakat!) jelentessék meg az iskola honlapján is.

Az egyes pályamunkákból a Megtervezem: Okosjövő lányoknak program honlapján és a közösségi média oldalakon is posztokat lehet majd megjelentetni, erre szolgál az elvárt rövidebb terjedelem is. A pályamunkák egyúttal a program értékelésének is lényeges elemét jelentik majd. A pályázattal lehetőséget kívánunk adni egyéni és páros illetve kiscsoportos munkára is; a pályázatot elkészítők száma azonban nem jelent majd külön kategóriát az elbírálás során.

A ♀tervezem program nem jöhetett volna létre az amerikai egyesült államokbeli AAUW szakmai szervezet és az Alcoa Alapítvány nagylelkű támogatása nélkül.