2016-ban Kiválósági díjat az alábbi tématerületeken hirdetünk meg:

Egyesületünk 2013-ban alapította meg a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat. Hiszünk benne, hogy a sikeres kutatók és innovátorok felkutatása, bemutatása és jutalmazása kiemelten fontos Magyarország tudományos és gazdasági versenyképessége szempontjából.

A Nők a Tudományban Egyesület missziójának része a nők tudományos szerepének támogatása, és a figyelem felhívása a nők tudományos teljesítményére, mivel a nők által véghezvitt sikeres kutatások és innovációk sokszor nem ismertek (és elismertek) szélesebb körben.

Az elismerést évről évre olyan fiatal kutatónők nyerhetik el, akik kiemelkedő teljesítményt mutatnak fel szakterületükön, és aktív részesei a hazai tudományos életnek; mindemellett készek részt vállalni a természettudományos és műszaki pályák népszerűsítéséből a fiatal lányok körében, így inspirálva környezetüket példát mutatva a fiataloknak. A feltörekvő generációk elismerésével szeretnénk sikereiket hazai szinten is láthatóvá tenni, s egyben megerősíteni őket abban, hogy teljesítményük az egész társadalom számára fontos.

Fontos kritériuma az odaítélésnek ez azért is, mert Magyarországon a nők aránya a kutató fejlesztő helyek kutatóinak tényleges létszámában még mindig meglehetősen alacsony, míg a természettudományok területén 23,6% addig a műszaki tudományok területén mindössze 18,3 %-ot tesz ki.